U bent hier

Onze mening

We krijgen vaak de vragen "Zijn er niet al genoeg partijen?" en "Kunnen jullie je niet beter aansluiten bij een partij waar ik graag op stem, en hun internetstandpunten verbeteren?"

Het bestaan van de Piratenpartij wordt gerechtvaardigd door onze focus op basale burgerrechten (zeker in een digitale omgeving), iets waar andere partijen zich over het algemeen niet al te druk om maken. Onze standpunten betreffen (digitale) burgerrechten en een voorkeur voor een 'vrij internet'.

Juist om de focus te houden op onze bestaansredenen sluiten we ons niet aan bij een bestaande politieke partij. Alhoewel de partijen waarvan wordt gesuggereerd dat wij onszelf bij hen zouden moeten aansluiten het hele Nederlands politieke spectrum bestrijken, geven deze voorstellen aan dat onze standpunten uitstijgen boven de huidige politiek en voor mensen uit alle politieke windrichtingen van belang zijn.

Maar onszelf afzetten tegen de beschikbare alternatieven maakt ons nog niet automatisch tot een goede keuze. Wat hebben wij zelf te bieden, waar komen onze standpunten vandaan en wat bindt het geheel samen? Wat wij te bieden hebben zijn ideeen om burgerrechten in een digitale omgeving te waarborgen. Wij denken graag dat wij geen partij met standpunten zijn maar een partij met ideeen en juist dat zorgt voor binding binnen onze partij, het bundelen van goede ideeen.

Onze partij wordt gemotiveerd door wat de huidige technologie mogelijk maakt. Zolang informatie en communicatie vrij zijn, geef je mensen de kans om goede ideeen te hebben omdat ze toegang hebben tot de voor hen relevante informatie. En wat relevant is, is voor iedereen anders. Dit is van cruciaal belang voor een toename van kennis en het bewerkstelligen van een kenniseconomie. Onze standpunten zijn dan ook gebaseerd op vrijheid van informatie.

Deze standpunten zijn uitgebreider verwerkt in onze partijprogramma's